Przejdź do głównej zawartości

Jak zrobić jogurt naturalny? Nasz przepis

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego ile konserwantów i sztucznych barwników znajduje się w artykułach spożywczych, które kupujemy w sklepach. Dopóki żywimy tylko siebie, to raczej nie zwracamy tak na to uwagi, jednak kiedy w naszym życiu pojawia się dziecko, to wtedy zaczynamy na to patrzeć zupełnie inaczej.





Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego ile konserwantów i sztucznych barwników znajduje się w artykułach spożywczych, które kupujemy w sklepach. Dopóki żywimy tylko siebie, to raczej nie zwracamy tak na to uwagi, jednak kiedy w naszym życiu pojawia się dziecko, to wtedy zaczynamy na to patrzeć zupełnie inaczej. Dlaczego? Bo chcemy chronić nasze dziecko przed niezdrowymi rzeczami i dawać im to, co najlepsze. Dlatego też dzisiaj chcę poruszyć temat naturalnych produktów w naszym codziennym jadłospisie.

Czym jest tak naprawdę jogurt?

Idąc do sklepu, na półce sklepowej widzimy szeroką gamę jogurtów, a na każdym z nich jest napisane “jogurt naturalny”. Jednak nie wierzmy tego. Sprawdźmy jego skład, bo to on nam pokarze, czy ten napis jest zgodny z prawdą. Tak naprawdę nie musimy kupować jogurtu, w prosty sposób możemy go wykonać w domu i będziemy na 100% pewni, że nie ma konserwantów i dodatków, których unikamy.

Jogurt jest po prostu zakwaszonym mlekiem. By to uzyskać, stosuje się odpowiednie szczepy bakterii. Wśród nich znajduje się Lactobacillus, Streptococcus oraz Bifidobacterium. Niektóre ze szczepów posiadają dodatkowo działanie probiotyczne, co jest wielkim atutem. Wymienione powyżej bakterie przeprowadzają fermentację, w której czasie przekształcają laktozę do kwasu mlekowego. Oczywiście powstają również inne produkty uboczne. Tak otrzymany produkt w postaci jogurty jest o wiele łatwiej przyswajalny dla nas od świeżego mleka.

Składniki na domowy jogurt naturalny

Dzisiaj odpowiem na pytanie, jak zrobić domowy jogurt naturalny. Do jego wykonana będziemy potrzebować dwóch składników:
8 szklanek (2 litry) mleka pasteryzowanego,
porcji startera zawierającego liofilizowane bakterie jogurtowe przeznaczonej do zaszczepienia 2 l mleka.
Poza tym niezbędne będą nam przybory kuchenne, takie jak:
wyparzony garnek do gotowania mleka,
wyparzone 2 zakręcane słoiki i pojemności 1l,
wyparzona łyżka,
termometr serowarski albo bezdotykowy, który ma funkcję pomiaru temperatury cieczy.

Przepis na domowy jogurt naturalny


I czas przejść do najważniejszej rzecz, czyli przepisu na domowy jogurt naturalny. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami.

Krok 1. Przygotowanie mleka

Mleko należy wlać do czystego, wyparzonego garnka. Podgrzewamy je do temperatury około 45°C.

Krok 2. Zaszczepienie mleka bakteriami

Do podgrzanego wcześniej mleka dodać porcję startera, który zawiera bakterie jogurtowe. Całość należy dokładnie wymieszać.

Krok 3. Inkubacja - dojrzewanie jogurtu

Kolejnym krokiem jest przelanie zaszczepionego bakteriami mleka do słoików i zakręcenie ich. Stoi należy postawić w ciepłym miejscy na około 6-10 godzin. Temperatura w nim powinna mieć około 40°C.

Krok 4. Podawanie i przechowywanie jogurtu

Przed podaniem jogurt powinno się chłodzić w lodówce przez około pół godziny. To sprawi, że troszkę zgęstnieje i będzie jeszcze smaczniejszy. Tak wykonany domowy jogurt można przechowywać w lodówce przez 7 dni. Jeśli w czasie tych dni na powierzchni jogurtu pojawi się przezroczysty płyn (serwatka), to wystarczy, że wymieszasz ją z pozostałą częścią albo odlejesz. Nie martw się to naturalne zjawisko.

Wpis powstał we współpracy w oparciu o materiały z DomowejRoboty.pl. Mam nadzieje, że pomoże Wam w zrobieniu domowego jogurtu naturalnego i daniu swoim dzieciom tego, co najlepsze.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

W jaki sposób skutecznie poradzić sobie ze wzdęciami brzucha?

Osoby cierpiące na nadwrażliwość jelit, u których zaburzone zostało prawidłowe funkcjonowanie mięśni ściany brzucha, powinny jak najszybciej udać się do swojego lekarza rodzinnego na konsultacje medyczną. Zwiększona ilość objętości powietrza w jelitach powoduje nieprzyjemne w skutkach doznania u każdej osoby, która boryka się z tym problemem zdrowotnym. Wzdęty brzuch może powodować skurcze jelit, wywoływać duszności, a także być przyczyną bólu w klatce piersiowej. Może to być także powód nadmiernego wydzielania gazów. Nie należy więc zwlekać z tym problemem i jak najszybciej poprosić o pomoc specjalisty.

Wybieramy najlepszą pralkę

Producenci AGD zasypują nas codziennie setkami reklam swoich produktów, kusząc coraz to niższymi ich cenami. Jak mądrze wybrać pralkę? Czym kierować się, aby nie żałować swojej decyzji?

Etykiety na dżemy

Sezon konfiturowy w pełni dlatego postanowiłam przygotować etykiety na słoiki z pysznymi owocami. Zaprojektowałam 11 etykiet na przetwory z jagód, śliwek, agrestu, wiśni, truskawek, porzeczki, brzoskwiń. Mam nadzieję, że skorzystacie.