Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego ile konserwantów i sztucznych barwników znajduje się w artykułach spożywczych, które kupujemy w sklepach. Dopóki żywimy tylko siebie, to raczej nie zwracamy tak na to uwagi, jednak kiedy w naszym życiu pojawia się dziecko, to wtedy zaczynamy na to patrzeć zupełnie inaczej.
Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego ile konserwantów i sztucznych barwników znajduje się w artykułach spożywczych, które kupujemy w sklepach. Dopóki żywimy tylko siebie, to raczej nie zwracamy tak na to uwagi, jednak kiedy w naszym życiu pojawia się dziecko, to wtedy zaczynamy na to patrzeć zupełnie inaczej. Dlaczego? Bo chcemy chronić nasze dziecko przed niezdrowymi rzeczami i dawać im to, co najlepsze. Dlatego też dzisiaj chcę poruszyć temat naturalnych produktów w naszym codziennym jadłospisie.
Czym jest tak naprawdę jogurt?
Idąc do sklepu, na półce sklepowej widzimy szeroką gamę jogurtów, a na każdym z nich jest napisane “jogurt naturalny”. Jednak nie wierzmy tego. Sprawdźmy jego skład, bo to on nam pokarze, czy ten napis jest zgodny z prawdą. Tak naprawdę nie musimy kupować jogurtu, w prosty sposób możemy go wykonać w domu i będziemy na 100% pewni, że nie ma konserwantów i dodatków, których unikamy.
Jogurt jest po prostu zakwaszonym mlekiem. By to uzyskać, stosuje się odpowiednie szczepy bakterii. Wśród nich znajduje się Lactobacillus, Streptococcus oraz Bifidobacterium. Niektóre ze szczepów posiadają dodatkowo działanie probiotyczne, co jest wielkim atutem. Wymienione powyżej bakterie przeprowadzają fermentację, w której czasie przekształcają laktozę do kwasu mlekowego. Oczywiście powstają również inne produkty uboczne. Tak otrzymany produkt w postaci jogurty jest o wiele łatwiej przyswajalny dla nas od świeżego mleka.
Składniki na domowy jogurt naturalny
Dzisiaj odpowiem na pytanie, jak zrobić domowy jogurt naturalny. Do jego wykonana będziemy potrzebować dwóch składników:
8 szklanek (2 litry) mleka pasteryzowanego,
porcji startera zawierającego liofilizowane bakterie jogurtowe przeznaczonej do zaszczepienia 2 l mleka.
Poza tym niezbędne będą nam przybory kuchenne, takie jak:
wyparzony garnek do gotowania mleka,
wyparzone 2 zakręcane słoiki i pojemności 1l,
wyparzona łyżka,
termometr serowarski albo bezdotykowy, który ma funkcję pomiaru temperatury cieczy.
I czas przejść do najważniejszej rzecz, czyli przepisu na domowy jogurt naturalny. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami.
Krok 1. Przygotowanie mleka
Mleko należy wlać do czystego, wyparzonego garnka. Podgrzewamy je do temperatury około 45°C.
Krok 2. Zaszczepienie mleka bakteriami
Do podgrzanego wcześniej mleka dodać porcję startera, który zawiera bakterie jogurtowe. Całość należy dokładnie wymieszać.
Krok 3. Inkubacja - dojrzewanie jogurtu
Kolejnym krokiem jest przelanie zaszczepionego bakteriami mleka do słoików i zakręcenie ich. Stoi należy postawić w ciepłym miejscy na około 6-10 godzin. Temperatura w nim powinna mieć około 40°C.
Krok 4. Podawanie i przechowywanie jogurtu
Przed podaniem jogurt powinno się chłodzić w lodówce przez około pół godziny. To sprawi, że troszkę zgęstnieje i będzie jeszcze smaczniejszy. Tak wykonany domowy jogurt można przechowywać w lodówce przez 7 dni. Jeśli w czasie tych dni na powierzchni jogurtu pojawi się przezroczysty płyn (serwatka), to wystarczy, że wymieszasz ją z pozostałą częścią albo odlejesz. Nie martw się to naturalne zjawisko.
Wpis powstał we współpracy w oparciu o materiały z DomowejRoboty.pl. Mam nadzieje, że pomoże Wam w zrobieniu domowego jogurtu naturalnego i daniu swoim dzieciom tego, co najlepsze.
Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego ile konserwantów i sztucznych barwników znajduje się w artykułach spożywczych, które kupujemy w sklepach. Dopóki żywimy tylko siebie, to raczej nie zwracamy tak na to uwagi, jednak kiedy w naszym życiu pojawia się dziecko, to wtedy zaczynamy na to patrzeć zupełnie inaczej. Dlaczego? Bo chcemy chronić nasze dziecko przed niezdrowymi rzeczami i dawać im to, co najlepsze. Dlatego też dzisiaj chcę poruszyć temat naturalnych produktów w naszym codziennym jadłospisie.
Czym jest tak naprawdę jogurt?
Idąc do sklepu, na półce sklepowej widzimy szeroką gamę jogurtów, a na każdym z nich jest napisane “jogurt naturalny”. Jednak nie wierzmy tego. Sprawdźmy jego skład, bo to on nam pokarze, czy ten napis jest zgodny z prawdą. Tak naprawdę nie musimy kupować jogurtu, w prosty sposób możemy go wykonać w domu i będziemy na 100% pewni, że nie ma konserwantów i dodatków, których unikamy.
Jogurt jest po prostu zakwaszonym mlekiem. By to uzyskać, stosuje się odpowiednie szczepy bakterii. Wśród nich znajduje się Lactobacillus, Streptococcus oraz Bifidobacterium. Niektóre ze szczepów posiadają dodatkowo działanie probiotyczne, co jest wielkim atutem. Wymienione powyżej bakterie przeprowadzają fermentację, w której czasie przekształcają laktozę do kwasu mlekowego. Oczywiście powstają również inne produkty uboczne. Tak otrzymany produkt w postaci jogurty jest o wiele łatwiej przyswajalny dla nas od świeżego mleka.
Składniki na domowy jogurt naturalny
Dzisiaj odpowiem na pytanie, jak zrobić domowy jogurt naturalny. Do jego wykonana będziemy potrzebować dwóch składników:
8 szklanek (2 litry) mleka pasteryzowanego,
porcji startera zawierającego liofilizowane bakterie jogurtowe przeznaczonej do zaszczepienia 2 l mleka.
Poza tym niezbędne będą nam przybory kuchenne, takie jak:
wyparzony garnek do gotowania mleka,
wyparzone 2 zakręcane słoiki i pojemności 1l,
wyparzona łyżka,
termometr serowarski albo bezdotykowy, który ma funkcję pomiaru temperatury cieczy.
Przepis na domowy jogurt naturalny
I czas przejść do najważniejszej rzecz, czyli przepisu na domowy jogurt naturalny. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami.
Krok 1. Przygotowanie mleka
Mleko należy wlać do czystego, wyparzonego garnka. Podgrzewamy je do temperatury około 45°C.
Krok 2. Zaszczepienie mleka bakteriami
Do podgrzanego wcześniej mleka dodać porcję startera, który zawiera bakterie jogurtowe. Całość należy dokładnie wymieszać.
Krok 3. Inkubacja - dojrzewanie jogurtu
Kolejnym krokiem jest przelanie zaszczepionego bakteriami mleka do słoików i zakręcenie ich. Stoi należy postawić w ciepłym miejscy na około 6-10 godzin. Temperatura w nim powinna mieć około 40°C.
Krok 4. Podawanie i przechowywanie jogurtu
Przed podaniem jogurt powinno się chłodzić w lodówce przez około pół godziny. To sprawi, że troszkę zgęstnieje i będzie jeszcze smaczniejszy. Tak wykonany domowy jogurt można przechowywać w lodówce przez 7 dni. Jeśli w czasie tych dni na powierzchni jogurtu pojawi się przezroczysty płyn (serwatka), to wystarczy, że wymieszasz ją z pozostałą częścią albo odlejesz. Nie martw się to naturalne zjawisko.
Wpis powstał we współpracy w oparciu o materiały z DomowejRoboty.pl. Mam nadzieje, że pomoże Wam w zrobieniu domowego jogurtu naturalnego i daniu swoim dzieciom tego, co najlepsze.
Komentarze
Prześlij komentarz